Zit er een topchef in jou?
Na een 6e jaar in Spermalie kan je alle kanten op.
Leerlingen Horeca, Toerisme, Taal en Communicatie zijn welkom op de arbeidsmarkt, maar hebben ook de nodige kennis en vaardigheden om hogere studies aan te vatten. Een graduaats- of bacheloropleiding is voor de meeste afgestudeerden een haalbare kaart. Kies je voor een logische vervolgopleiding, zoals graduaat Logies-, Restaurant en Cateringmanagement of een bachelor Hotel-, Toerisme-, Event- of Communicatiemanagement dan verhoog je je kansen. Volg je liever een specialisatiejaar, dan kan dat natuurlijk ook.
Leerlingen Restaurant en Keuken kunnen aan de slag als hulpkok of kelner. Reiken je ambities hoger, volg dan een specialisatiejaar en behaal de extra beroepskwalificatie Kok of Hotelreceptionist.
Leerlingen Onthaal en Recreatie zijn opgeleid als onthaal- en recreatiemedewerker en kunnen een job aanvatten in de hospitalitysector. Ambieer je een extra beroepskwalificatie? Hotelreceptionist is een mooie aanvulling. Zowel grote als kleine keten- en familiehotels in binnen- en buitenland zijn steeds op zoek naar goed opgeleide, talige en multifunctionele medewerkers aan de front- en backoffice.
Leerlingen met een andere, maar talige vooropleiding, zijn welkom in het specialisatiejaar Hotelreceptionist.
Kok (chef)
Vakken | |
---|---|
Specifieke vorming Kok | 20 |
Frans | 2 |
Engels | 2 |
Ondernemerschap | 2 |
Maatschappelijke oriëntatie | 2 |
Lessentabel voor Kok (chef)
Praktijk op maat
De chef-leraar past zijn programma aan volgens de competenties en wensen van de klasgroep. Heb je er altijd al van gedroomd om deel te nemen aan een wildpluk of wil je de vegan keuken ontdekken? De chef zorgt voor input, een gastchef of bedrijfsbezoek op maat. Je verwerft extra competenties bij het uitvoeren van projecten (bijv. restaurant tijdens Horeca Expo) voor professionelen.
Werkzekerheid
Gastronomische restaurants hebben talentvolle, creatieve chefs nodig. Fantastisch lekker kunnen koken en gerechten creëren zijn van groot belang. Daarnaast moet men ook de keuken kunnen organiseren, recepten schrijven, bestellen en de medewerkers aansturen om het beoogde resultaat te verkrijgen. Na enkele jaren ervaring ben je klaar om je team aan te sturen en je eigen zaak te starten.
Uitdagende, talende opleiding
Je wordt uitgedaagd voor je eindproject: daar toon je wat je kan aan externe gasten. Een gastronomisch (meeneem) menu of een culinair event? Jij en je klasgenoten beslissen mee wat het wordt.
Ondernemerschap
Ondernemerschap is de rode draad doorheen de opleiding. De financiële haalbaarheid bij projecten is van belang en daar horen ook duurzaam, oplossingsgericht en kwaliteitsvol handelen bij. Daarnaast handel je met aandacht voor welzijn, veiligheid en milieu, met het oog op een aangename werkomgeving voor iedereen.
Werkplekleren
Tijdens het schooljaar heb je enkele dagen werkplekleren in een Brugs gastronomisch restaurant. Op het einde van het schooljaar heb je blokstage. In het specialisatiejaar mag je zelf kiezen waar je stage loopt. Wil je hoge toppen scheren en leg je de lat hoog voor jezelf in een restaurant dat hoog staat aangeschreven in de culinaire gidsen? Dat kan. Droom je om later een gastronomische bistro uit te baten en wil je in zo’n zaak je vaardigheden oefenen? Geen probleem, ook dat is mogelijk. Je kiest zelf je stageplaats.